Gevolgen voor tijdreizen met snelheid groter dan licht.
Een tijdreis is een sprong in de tijd met de mogelijkheid om weer terug te keren.
Het betreft een sprong vooruit - en een achteruit in de tijd, niet noodzakelijk in die volgorde.
Springen in de Tijd:
Door te gaan slapen en 8 uur later wakker te worden maak je een sprong in de tijd. Invriezen in een episode van een film en in de volgende ontdooien is een grotere sprong vooruit. Bij deze vorm van tijdreizen gaat je eigen tijd langzamer en die van de omgeving maakt een sprong.
Van nature reizen wij (individuen) vooruit in de tijd. Een volgorde die is te controleren met causaliteit.
Als een boel glasscherven omhoog komt en je krijgt een glas in je hand gaat de tijd beslist achteruit!
Een sprong naar de toekomst wordt gezien als het sneller laten gaan van de tijd. Voor een sprong naar het verleden loopt de tijd steeds langzamer, komt tot stilstand en vervolgens achteruit. Zo ziet H.G. Wells dat in zijn boek: timemachine.
In de pauze wordt een enquete rondgedeeld waarop u kunt aangeven wat voor tijdreis u zou willen maken, dus herhalend: Tijd sneller, langzamer, stilstand of achteruit; voor een sprong naar de toekomst of het verleden. Als de tijd langzamer verloopt kun je snelle dingen als bijvoorbeeld de vleugelslagen van een kolibri goed zien. Als de tijd sneller verloopt kun je beweging van langzame gebeurtenissen beter zien: de groei van een bloem of zelfs een boom.
Tijdreizen is er als de tijd van een individu los komt te staan van de omgeving of andere individuen qua een van de vier voornoemde aspecten. In de tijdmachine van H.G. Wells staat het apparaat stil tov de aarde. Voor een reis naar de toekomst wordt gebruik gemaakt van een grotere snelheid van tijd. Bij een reis naar het verleden gaat de tijd eerst langzamer lopen kom tot stilstand en dan wordt de richting van de tijd omgekeerd en en daarna steeds sneller achteruitlopen. Je ziet het gebouw waar de machine instaat afbreken. De fundering daarna. Wolken verdwijnen zonder regen in de oceanen steeds sneller tot aan het stenen tijdperk bijvoorbeeld.
Als je snel beweegt wordt je langzamer oud, dat heb ik van de relativiteitstheorie. Al jaren geleden heb ik een correctie voor de Lorentz factor gevonden, waarbij de lichtsnelheid overschreden kan worden.
In mijn formule is wortel(2) keer de lichtsnelheid het maximum. 7/5 is iets kleiner en 10/7 is iets groter.
Zo ben ik dus minder geschrokken dan veel natuurkundigen over de meting van de neutrino snelheid van Cern naar Gran Sasso(LNGS) sneller dan het licht.
Mijn plan voor deze lezing is:
deel 1 - uitleggen hoe meting van snelheden boven de lichtsnelheid is uitgevoerd.
deel 2 - het vierdimensionaal perspectief door afstand belichten.
Pauze
deel 3- beschrijven welke dingen je tegenkomt bij snel reizen.
Deel 1 Metingen van de neutrinosnelheid met de OPERA detector in de CNGS bundel.
Over een afstand van 730,53461 km +- 20 cm door de aardkorst worden al 3 jaar metingen gedaan.
Variaties in afstand door beweging van de korst minder dan 1 cm/jaar, behalve de aardbeving in 2009, die gaf een verschil van 7 cm. De neutrino’s komen 60 nanoseconden vroeger aan dan verwacht was als ze met de lichtsnelheid zouden gaan.
Bespreking dia’s
Het verhaal
eindigt met: We deliberately do not attempt any theoretical or phenomenological
interpretation of the results.
En dan volgt een dankwoord aan veel instituten.
Deel 2
Het vierdimensionaal perspectief door afstand.
Vierdimensionaal perspectief is het achterlopen van klokken die ver weg staan. Hoe verder weg des te verder kijk je in het verleden. Een ruimtevaarder die ver weg gaat en weer terug komt ondervindt daar klassiek niets van. Neem een slapstick film, die werd met de hand gedraaid tijdens opname. Als er even sneller wordt afgespeeld lijken Charlie Chaplin of andere acteurs sneller te bewegen en bij langzamer afspelen hoort een langzame beweging.
Dat is in het klassieke voor een ruimtevaarder net zo. Als de ruimtevaarder weggaat wordt zijn afstand groter; er komt dus een groter tijdsverschil van waarnemen en het lijkt alsof de ruimtevaarder langzamer oud wordt. Daarentegen als hij terugkomt wordt de afstand kleiner en lijkt het dus alsof hij sneller oud wordt en klassiek eindigt hij even oud als de tweelingbroer die thuis is gebleven.
In de RT is er sprake van de tweelingparadox: de ruimtereiziger is door zijn snelheid langzamer oud geworden. Dat is in mijn theorie ook maar dan met 1,4 keer de lichtsnelheid. Mijn voorstel is om lichtsnelheid Mich te noemen of Michelson. Snelheid is eenduidig te bepalen tov van 3 Kelvin Achtergrond.
Bespreking dia:
Pauze
Deel 3
Waar moet je op letten bij hoge snelheid?
Het pad van de langzamen kan bochtig zijn; hoeft niet. Het pad van de snellen is recht…
Waarom zijn er geen kruispunten op een snelweg. Je kan bij hoge snelheid niet zomaar remmen er is wel afremmen, versnellen of afbuigen.
Bij beweging in de ruimte is er geen weg. Het totaal van de beweging wordt trajectorie genoemd, dat is een lijst met punten waar je langs gaat komen met tijdstippen.
A je hebt een doel en dat is een object dat je niet ziet waar het nu is maar alleen waar het een zekere tijd in het verleden was.
B Tijdens het vliegen naar je doel moet je ongewenste objecten vermijden.
C Je moet terechtkomen in een parkeerbaan; de relatieve snelheid is dan de satellietsnelheid.
A noem ik anteciperen en B - navigeren. C heet parkeren en ontmoeting met een satelliet heet docken of aanmeren. Het uit de parkeerbaan komen naar een planeet of maan heet landen.
A betekent het uitrekenen waar het object zal zijn als je bij je doel uitkomt.
B Het navigeren: dingen die je onderweg tegen gaat komen staan nu nog niet op die plaats en behalve die objecten vliegt de navigator ook door zwaartekrachtvelden en dat geeft ook rekenwerk. Er worden bochten gemaakt!
Een ruimteschip heeft voorruiten, waarin je je doel ziet naderen met een sneller tijdsverloop dan gewoon. Het is vreemd dat dit aspect nergens in de RT is beschreven.
Een ruimteschip heeft achterruiten waarin je het lanceerplatform langzamer oud ziet worden dan gewoon.
Bespreek dia’s
Heeft u het wel eens meegemaakt dat een brief of briefkaart later thuis aankwam dan u zelf?
Op het lanceerplatform is de ruimtevaarder niet alleen eerder terug, maar komt er een achteruitlopende film van de laatste twee jaren van zijn reis…
Haarlem 10 mei 2012